כיצד לקנות רכב בגרמניה – המדריך המלא

החלטתם לקנות רכב בגרמניה? מטרת המדריך לסייע לכם לצלוח את כל המשוכות הבירוקרטיות שבדרך. תהליך רכישת רכב בגרמניה שונה לחלוטין מהמקובל בארץ, וחשוב להבין את ההבדלים, כיצד התהליך מתרחש בגרמניה ומאילו מוקשים להיזהר. נתחיל במספר נושאים עקרוניים:

האם ישראלים יכולים לקנות רכב בגרמניה?

התשובה היא כן. יש לעשות הפרדה בין רכישת הרכב (= תשלום עבור רכב וקבלתו), דבר שכל אדם יכול לעשות, לבין רישום הרכב, שלצורך כך תצטרכו ראשית להיות רשומים במדינה באופן רשמי.

האם כדאי לרכוש רכב בגרמניה?

זה תלוי מאד בצרכים שלכם. התחבורה הציבורית בגרמניה מצויינת בעיקר בערים הגדולות בהן קשה להתנייד עם רכב. ככל שאתם גרים בעיר גדולה יותר, אין לכם משפחה\ילדים ובאפשרותכם להתקיים באופן יום יומי ללא רכב, כך יורדת האטרקטיביות של הרכישה. ככל שאתם גרים באזור כפרי ובעלי משפחה, כך יגדל הצורך שלכם ברכב. בכל מקרה אם אינכם בטוחים המלצתי היא להמתין עם ההחלטה עד שהתמקמתם בגרמניה והבנתם עד הסוף מה הצרכים האמיתיים שלכם.

כמה הבדלים בסיסיים בשוק הרכב – ישראל ביחס לגרמניה

נושאישראלגרמניה
לוחיות רישוי – שייכותלוחיות הרישוי מלוות את הרכב מיום הרישום ועד הגריטה, ללא תלות בזהות הנהגלוחיות הרישוי מלוות את בעל הרכב שיכול להסיר אותם מרכבו הישן ולהתקינם בחדש
לוחיות רישוי – איפה קונים?לא מתעסקים בזה שכן הלוחיות מוצמדות לרכב לאורך כל חייו (למעט במקרה שנדרש חידוש עקב בלאי)ניתן לרכוש או באינטרנט או בחנויות הנמצאות בסמוך לרשות בה רושמים את הרכב
טסט שנתיפעם בשנה פעם בשנתיים
איכות הסביבהרכבים יכולים לנסוע באופן חופשי במרכזי עריםרק רכבים בעלי מדבקה ירוקה (EURO 4) יכולים לנסוע בערים.
צמיגיםסוג צמיג אחד בלבד (צמיגי קיץ)צמיגיצמיגי קיץ וחורף בגרמניהם עונתיים – צמיגי קיץ וצמיגי חורף, יש להחליף כל חצי שנה.

מדריך שלב-אחר-שלב לקניית רכב בגרמניה

שלב 0 – סיימו את הרישום במדינה

ללא Anmeldung לא תוכלו לרשום את הרכב בגרמניה. אל תרכשו רכב לפני כן (זה כן בסדר לגשש).

שלב 1 – חיפוש רכב

האתר המוביל לחיפוש רכב יד2 הוא autoscout24.de. צרו משתמש וחפשו את רכב חלומותיכם ע"י שימוש בפילטרים הקיימים בפלטפורמה. כמה פרטים שכדאי לשים לב אליהם במפרט:

כמו בישראל:

ק"מ, תאריך רישום (גיל הרכב), מספר בעלים, סוג גיר, הספק מנוע, תאריך טיפול הבא, ספר טיפולים (חשוב בגרמניה).

ייחודי לגרמניה:

  • סטיקר פליטת מזהמים – תרכשו רק רכב עם סטיקר ירוק (או שזכאי לכזה), אחרת לא תוכלו להיכנס לערים באירופה עם הרכב. לפרטים נוספים בקישור. את הסטיקר עצמו, במידה וחסר, תוכלו לרכוש במהלך הרישום הרכב.
  • בדיקת TÜV – מדובר על טסט שכל רכב בגרמניה צריך לעבור כל שנתיים. במידה והרכב לא עבר טסט לאחרונה, תדרשו להרכב יעבור טסט כחלק מהמכירה (נפוץ).
  • צמיגי חורף וקיץ – תשאלו אם הרכב נמכר עם שני הסטים, שכן סט מלא עולה 250-400 אירו.
לקריאה נוספת: טיפים לרכישת יד שניה באתר ADAC.

שלב 2 – ביקור בסוכנות רכב ורכישת הרכב

אחרי שבחנתם את הרכב, יצאתם לנסיעת מבחן והחלטתם לרכוש אותו, תופתעו לגלות שרוב הדילרים יעדיפו מזומן, אך ייתכן שבסכומים גבוהים יותר (מעל  10 אלף) ייסכימו להעברה בנקאית. בניגוד לרכישת רכב בארץ, בגרמניה מקובל לחתום על חוזה בסיסי בין הצצדים עם פרטי העסקה. להלן חוזה לדוגמא של ADAC, אך מניסיוני החוזים הם לרוב פשוטים יותר. בתור קונים החוזה חשוב עבורכם שכן דילר מחוייב לספק שנה אחריות על הרכב. המשמעות היא שהוא מחויב לשלם עבור ליקויים שהופיעו ברכב טרם הרכישה והתגלו לאחריה. היות והרכב לא יהיה רשום מיד לאחר הרכישה, וגם לא יהיה בידכם ביטוח, התהליך מול הדילר הוא בד"כ כזה:
  1. (לפני הרכישה) קביעת תור לעירייה לטובת רישום הרכב
  2. חתימה על חוזה רכישה ותשלום מקדמה לדילר
  3. ביצוע בדיקת TÜV ע"י הדילר
  4. תשלום הסכום הסופי וקבלת מסמך הTÜV, ושני מסמכי רישוי:Zulassungsbescheinigung I, Zulassungsbescheinigung II
שימו לב שבסוף תהליך זה הרכב שייך לכם מבחינה חוזית אך עדיין לא רשום על שמכם באופן רשמי. בנוסף הוא לא מבוטח והוא ללא לוחית רישוי – לכן לא תוכלו לנהוג בו עד שתסדירו את הרישום ותרכשו לוחיות רישוי.

שלב 3 – תדאגו לביטוח רכב

כמו בישראל, לא ניתן לנהוג בגרמניה באופן חוקי ללא ביטוח. בארץ הביטוח חובה מכסה מקרים של פציעת הנהג ובגרמניה הביטוח הבסיסי שחובה לעשות (Haftpflicht) הוא למעשה מקביל לביטוח חובה וגם ביטוח ג' של ישראל (כלומר, גם מכסה נזקי צד ג'). במידה ותרצו כיסויים נוספים תוכלו להוסיף ביטוח חלקי (Teilkasko) או ביטוח מלא (Vollkasko) שמקביל לביטוח מקיף בארץ. יש המון חברות ביטוח וכדאי להשוות מחירים בCheck24. המחיר ייקבע לפני פרמטרים קשיחים כגון סוג הרכב, מספר ק"מ שתסעו בשנה, מספר נהגים, גילאים, מין, מספר שנות רישיון והיעדר תביעות בגרמניה. עקב הסעיף האחרון, אם טרם נהגתם בגרמניה בעבר, ככה"נ תשלמו יחסית הרבה על ביטוח (אבל תתנחמו בכך שעלות אחזקת רכב זולה משמעותית מבארץ). טיפ: שמעתי שיש חברות ביטוח שהסכימו לקבל טופס היעדר טביעות ישראלי חתום ע"י נוטריון – אולי יתמזל מזלכם וע"י כך תצליחו להוזיל את הביטוח שלכם. תבררו עם חברות הביטוח אם זה מקובל מבחינתם. ברגע שתסיימו לבטח את הרכב תקבל מספר פוליסה הנקראית eVB Nummer הדרוש לצורך רישום הרכב העירייה (סעיף 5).

שלב 4 – קניית לוחיות רישוי

כמה שזה נשמע מוזר (אם כי יש בזה מן ההיגיון) – בגרמניה לוחית הרשוי משוכיית לאדם ולא לרכב. המשמעות היא שתוכלו לרכוש לוחיות רישוי שיהיה שילוו אתכם גם כשתחליפו רכב בעתיד. יש בידכם שתי אפשרויות:
  1. לרכוש לוחיות רישוי אונליין וכך תוכלו לבחור באופן חלקי את התווים כאן. שימו לב שהתווים השמאלים בלוחויות הרישוי נקבעים ע"י העיר\יישוב בו אתם מתגוררים.
  2. לרכוש באחד מקיוסקי לוחיות רישוי הנמצאים בסמוך לכל משרד רישוי, בהתאם למספר אקראי שניתן לכם במשרד (חלק משלב 5).

שלב 5 – רישום הרכב

כדאי לקבוע תור מבעוד מועד לרישום הרכב כדי למנוע המתנה מיותרת במשרד רישוי (KFZ – Zulassungsstelle). ניתן לעשות זאת בכל משרד רישוי בעיר מגוריכם. תגיעו עם כל המסמכים הדרושים: דרכון ואישור שהיה במידה ויש, Meldebescheinigung, מספר פוליסה, מסמכי רישוי I+II, חוזה רכישה, בדיקת TÜV אחרונה וכסף. שימו לב שיש סוכנויות רכב שמתעקשות לשלוח את מסמכי הרישוי בדואר ולכן יש לקחת באפר של יום-יומיים. בנוסף – במידה וקניתם את לוחיות הרישוי מראש, יש להגיע איתן למשרד הרישוי. הפקיד יבצע את הפעולות הבאות:
  1. ידפיס מחדש את מסמך רישוי מספר 1 עם שמכם
  2. יוסיף את שמכם למסמך רישוי מספר 2
  3. יוסיף סטיקר של העיר וTÜV על הלוחית רישוי. הלוחית הזאת צריכה להיות האחורית מבין השתיים
בברלין (ייתכן שבערים נוספות) ישנה אפשרות לבצע את הרישום אונליין עבור רכבים שנרשמו בפעם הראשונה לאחר ה-1 בינואר 2015. לצורך כך גם תצטרכו "תעודת זהות דיגיטלית" – eAT. למידע נוסף כנסו למדריך הרשמי של משרד התחבורה הגרמני.

שלב 6 – איסוף הרכב

מזל טוב! צלחתם את התהליך ועכשיו נותר רק להנות מהרכב החדש שלכם. נסיעה נעימה ובטוחה!

לקריאה נוספות:

  1. מדריך לנסיעה באוטוסטרדות של גרמניה
  2. מדריך להתמודדות עם דו"חות תנועה
  3. צמיגי קיץ וצמיגי חורף
  4. הוצאת רישיון נהיגה בגרמניה

הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. למידע נוסף בתקנון.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
guest
0 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments

מאמרים נוספים:

Abmeldung – כיצד לחזור מגרמניה לישראל?

כיצד לעשות רילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל? באילו נושאים בירוקרטיים יש לטפל כשחוזרים מגרמניה לחזרה לישראל לאחר תקופה ברילוקיישן? כל המידע המאמר.