שילוח חפצים מישראל לגרמניה ובחזרה – המדריך המלא

כחלק מהרילוקיישן בוודאי תרצו לשלוח את חפציכם האישיים לכתובת החדשה בגרמניה. שילוח בינלאומי הוא נושא מורכב מבחינה לוגיסטית ואדמיסטרטיבית וישנן מספר חברות בשוק המתמחות בעברת מטענים עבור לקוחות פרטים. מטרת המאמר להסביר מה האפשרויות העומדות בפניכם, מהם טווחי המחירים בשוק ומאילו מוקשים להיזהר. המאמר מתמקד בשילוח מישראל לגרמניה ומגרמניה לישראל, אבל העקרונות המובאים בו נכונים לשילוח בינלאומי לכל מדינה בעולם.

מה מיוחד במדריך הזה?

המדריכים שתמצאו באינטרנט נכתבו מפוזיציה ע"י נותני שירות וחברות שילוח שהשקיעו משאבים רבים ע"מ להיות מדורגים ראשונים בגוגל. הבעיה היא שאין בהכרח הלימה בין המשאבים המושקעים בשיווק לבין איכות השירות בפועל.

מרגע שהחפצים נלקחו מדירתכם במדינת במוצא, אתם נמצאים בידיים של נותן השירות והוא יוכל למצוא שלל תירוצים שונים ומשונים לגבות מכם כספים נוספים. אתם תהיו כמהים לחפציכם המוחזקים כבני ארובה ותחששו שמשהו יקרה להם, ותאלצו לשלם בלית ברירה. את הלקח הזה למדנו, לצערנו, דרך הרגליים.

המדריך הזה נטול כל אינטרסים. מטרתו להקנות כלים אובייקטיבים לבחינת ספקים כדי שתדעו לשאול את השאלות הנכונות לזהות דגלים אדומים מבעוד מועד.

חברות שילוח בינלאומי בישראל

בישראל ישנן מספר מצומצם של חברות שילוח השולטות בשוק השילוח הפרטי. החברות אלו מציעות שירותי שילוח בינלאומי מדלת לדלת (door to door) ודואגות לכל השלבים בדרך החל מהובלה, אחסון, שחרור ממכס במקור וביעד, התמודדות עם בירוקרטיה מקומית ועוד.

החברות הללו, בנוסף, מייעצות לכם מהי שיטת השילוח המתאימה לכם וצרככם.

כיצד לבחור חברה לשילוח בינלאומי?

שלא בהפתעה, כל חברה תנסה לשכנע אתכם שהיא הכי מקושרת, בעלת הניסיון הרב יותר שזמינה 7\24 לכל תקלה שעלולה לצוץ בדרך. כאמור, חשוב להביט מעבר למסך הערפל ואתרי האינטרנט מפונפנים – הם לא מעידים כלל על איכות השירות. להלן כמה קווים מנחים לבחירת הספק:

איך *לא* לבחור ספק:

  • לא להסתכל על ביקורות חיוביות וגוגל מפס שהן לרוב מזויפות עבור חברות אלה
  • לא להסתמך על המלצות שמקורן בקבוצות בפייסבוק, סביר להניח שאינן אוטנטיות
  • לא להסתנוור מאנשי שיווק מפולפלים שמדברים יפה
  • לא להסתנוור מהצעות מחיר מפוצצות

איך *כן* לבחור ספק

  • כן לקבל הצעות מחיר קונקרטיות וברות השוואה
  • כן לקרוא על הביקורות השליליות בגוגל מפס
  • כן לשאול את השאלות הקשות ולבקש לדעת את הפרטים הקטנים
  • כן לקבל המלצה מהלקוחות מן העבר שאתם מכירים (לא בפוסט בפייסבוק)

אופציות השילוח

יש שתי אופציות לשילוח – שילוח אווירי (מטוס) ושילוח ימי (ספינה). ישנם מספר קריטריונים מנחים לבחירת צורת השילוח:

עלותאופי הסחורהלוחות זמניםאלטרנטיבות
שילוח אוויריגבוהה, עלות משקללת נפח ומשקל (ראו הסבר בהמשך)פריטי ערך יקרים יחסית בנפח קטן יחסיתמהיר (עד 10 ימי עסקים)כדאי לבחון אלטרנטיבות כגון דואר ישראל, DHL, UPS למשלוחים קטנים
שילוח ימינמוכה, העלות נגזרת מהנפחפריטי ערך סטנדרטיים (תכולת בית) בנפח גדולאיטי (4-8 שבועות, תלוי בעונה, מצב השוק והמזל שלכם)אין ממש

שילוח אווירי

שילוח אווירי פשוטו כמשמעו – מטענכם ישונע דרך האוויר, או במילים אחרות – במטוס. שילוח אווירי מתאים למטענים קלים ודחופים יותר והמשלוח אמור להגיע לכתובתכם תוך 10 ימי עסקים. עלות שילוח אווירי מורכב משני אלמנטים: מחיר קבוע עבור שירות המקור ביעד שאינו תלוי בגודל המטען + מחיר שהנו פרופורציונלי לגודל או משקל המטען.

המשקל לחיוב הנו ע"פ סטנדרט בעולם התעופה. אתם משלמים X דולר עבור כל ק"ג, אך במידה והמשקל למטר קוב גדול מ167 ק"ג, אזי המשלוח מחויב לפי משקל גדול יותר המתקבל מהיחס בין "המשקל הנפחי" למשקל הפיסי. המשמעות היא שהובלת חפצים כבדים שאינם תופסים נפח רב (ספרים, משקולות לדוגמה) עלולים לייקר את ההובלה. ה"X" משתנה בין ספק לספק.

אלטרנטיבות לשילוח אווירי:

במידה ואתם רוצים להעביר מספר מצומצם של חבילות\ארגזים, אין סיבה לפנות לפתרונות שילוח בינלאומי. ייתכן ועדיף לכם להוסיף מספר מזוודות לטיסה ולשאת את החפצים אתכם (פתרון הזול ביותר). חברות התעופה מאפשרות נשיאה של 3-4 מזוודות לאדם, בתוספת עלות של כ150 ₪ למזוודה בהזמנה מראש. במידה ואתם זקוקים ליותר מכך, באפשרותכם לשלוח חפצים מהאוויר באמצעות דואר ישראל בעלות של 330 ₪ ל20 ק"ג. עד 10 ארגזים של 20 ק"ג (0.2 קוב) זה ישתלם יותר. אם אתם על הגדר בעניין תבקשו הצעות מחיר מספקים ותשוו למחירי דואר ישראל. בחזרה מגרמניה לישראל, DHL בהחלט רלוונטית ואף זולה יותר מדואר ישראל. זכרו שפריטי ריהוט זולים בגרמניה משמעותית מאשר בישראל. תוכלו, לדוגמה, לבחון מראש כמה יעלה לרכוש ריהוט באתר של איקאה גרמניה.

שילוח ימי

שילוח ימי פשוטו כמשמעו – מטענכם ישונע תוך מכולה ועל גבי ספינה. הספינות בימינו הן עצומות ממדים ונושאות אלפי מכולות בו זמנית ובעלות נמוכה יחסית לכל מכולה. לכן, שילוח ימי הוא זול משמעותית משילוח אווירי ומהווה למעשה את הדרך הזולה ביותר להעברת סחורות בין מדינות שאינן מחוברות בגבול יבשתי. חפציכם יסודרו ע"י חברת השילוח בתוך מכולה.

כתלות בהערכת נפח תוכלו לבחור בשתי אופציות: שילוח מטען מלא, כלומר מכולה שלמה (33 מטר קוב) שבתוכה יש חפצים שלכם בלבד (FCL), או מטען חלקי, מכולה שתכיל את החפצים שלכם וגם חפצים של לקוחות אחרים (LCL). במקרה של מטען חלקי, תדאג חברת השילוח ליצור הפרדה ברורה בין לקוחות ולסמן את הציוד.

הרחבה בנושא LCL מול FCL במאמר הבא.

מחיר שילוח

מחיר שילוח מורכב מאלמנטים רבים. ההצעות שלהלן מבוססות על הצעות מחיר שקיבלנו בקיץ 2019 (שילוח מישראל לגרמניה) וקיץ 2022 (שילוח מגרמניה לישראל) ונועדו לתת סדר גודל בלבד. אין תחליף לשיח עם מספר חברות וקבלת מספר הצעות. יש לזכור כי מדובר על שוק מאד תנודתי ועונתי, אך אל תתנו לספקים לבלבל אתכם עם אמירות מסוג "יש משבר בשרשרת האספקה, לכן המחירים זינקו" – תבדקו את מצב השוק בעצמכם ותאתגרו את מי שצריך.

המחירים שלהלן לא כוללים:

  • מכס, מע"מ, וביטוח (סעיפים אלה תלויים בשאלה האם יש לכם זכויות תושב חוזר, ומהו ערך הציוד)
  • אריזה של החפצים במוצא (יש אפשרות להוסיף שירות זה בתוספת תשלום)

המחירים שלהלן כן כוללים:

  • העמסה למכולה\משאית, שחרור מהמכס במוצא, שילוח מהארץ\לארץ, שחרור מהמכס ביעד, מיסי נמל, שילוח לכתובת הלקוח, פירוק התכולה מהמשאית לבית הלקוח.
מכולה שלמהחלק ממכולה (מטען חלקי)שילוח אווירי
8000$2000$ (4 קוב)
3700$ (8 קוב)
1500$ עלות קבועה עבור שירות
2$ לכל ק"ג
הערה: בהנחה שהמשקל לקוב קטן מ167 ק"ג

מכס ומע"מ

בעת שילוח חפצים מישראל לגרמניה וגרמניה לישראל, תצטרכו לשלם מכס ומע"מ על הערך התכולה, אלא אם כן אתם זכאים לזכויות מסוימות (בחזרה מגרמניה לישראל – זכויות תושב חוזר).

שימו לב – היות וגרמניה מדינה זולה מישראל ברוב מוצרי הצריכה, שווה לבדוק את הכדאיות של שילוח מוצרים מישראל לגרמניה. ייתכן מאד ויהיה לכם זול יותר לקנות חדש מאשר לייבא מישראל. ברילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל שווה לבדוק האם כדאי לעשות מסע קניות בגרמניה לפני כן, ובכך לחסוך בהוצאות לאחרי הנחיתה בארץ.

הערכת תכולה – כיצד לעשות זאת נכון?

אחת השאלות הראשונות שתישאל בשלב מתן הצעת המחיר היא מהי הערכת התכולה שלכם. הדרך הכי טובה היא ליצור טבלת אקסל לפי חדרים ובכל חדר לציין כמה ארגזים אתם מתכננים לשלוח. במידה ויש ריהוט נוסף – יש למדוד את הריהוט במצבו בשלב השילוח ולהוסיף לאקסל. לבסוף הוסיפו 20% נוספים עבור ההעמסה על פלטות (גם משלמים על הנפח שעל הפלטות) ועבור מקדם בטחון.

להלן האקסל בו אני השתמשתי.

לטובת הביטוח תוכלו להוסיף עמודה נוספת עם השווי של כל ארגז.

שימו לב שלבסוף החיוב יהיה עבור המשקל או הנפח בפועל. ייתכן וכדי למנוע אי התאמות משמעותיות החברה תשלח נציג מטעמה לטובת הערכת נפח ו\או יעשו אתכם שיחת וידאו בה תעברו בחדרים השונים ותציגו לצד השני מה ברצונכם לשלח.

טיפים כללים

  • תתחילו לארוז כבר שבועות לפני מועד השילוח, ובכל מקרה אל תחכו לרגע האחרון. ניסיון מראה ששלב האריזה והמיון אורך זמן ורווי בהתלבטויות – מה לזרוק, מה למכור, מה להשאיר מאחור ומה לקחת. המלצתי היא להתחיל במיון ואריזה של חפצים שאינם משתמשים ביום יום – ביגוד לעונות אחרות, ריהוט שאינו בשימוש יום יומי וכו'.
  • רכשו חומרי אריזה איכותיים – אל תתפשרו על ארגזים מסוג ז' או טייפ הכי זול. בסופו של דבר עלות חומרי האריזה היא זניחה ביחס לערך החפצים שאתם שולחים.
  • לארוז חפצים שבירים\רגישים כמו שצריך. שימו לב שבד"כ החלקים שבולטים הם אלו שנפגעים ולפיכך צריכים להיות מוגנים. לדוגמא, בעטיפה של שולחן הקפידו להגן גם על הפינות. עבור חפצים ספיציים כגון מחשב שולחני, מצלמות ומסכים, היעזרו במדריכים שבאינטרנט שיסבירו כדי לעטוף אותם בצורה המיטבית.
  • כחלק מהתהליך ייתכן ותצטרכו לדבר עם גורמים במכס וספקים מקומיים. תדאגו לעשות סים מקומי לאחר הנחיתה כדי שתוכלו לתקשר עם מקומיים בקלות.

הארות, הערות או שאלות? מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.

הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה שאינו תחליף לייעוץ משפטי. מידע נוסף בתקנון.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
guest
0 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments

מאמרים נוספים:

Abmeldung – כיצד לחזור מגרמניה לישראל?

כיצד לעשות רילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל? באילו נושאים בירוקרטיים יש לטפל כשחוזרים מגרמניה לחזרה לישראל לאחר תקופה ברילוקיישן? כל המידע המאמר.