המסע שלי – כיצד למדתי גרמנית?

בינואר 2019 נפלה ההחלטה – עוברים סופית לגרמניה! מהרגע מהראשון ידעתי שארצה להשתלב בשוק העבודה פה, וממחקר קצר באינטרנט מהר מאד הבנתי ששליטה בשפה הגרמנית תהיה קריטית למציאת עבודה בגרמניה, וגם תקל בצורה ניכרת על חיי היום יום. שתי הנקודות הללו התבררו הנכונות ביותר לאחר שנה וחצי – ללא שליטה מספקת בשפה, לא הייתי מתקבל למקום העבודה הנוכחי שלי. וללא שליטה בשפה הגרמנית, לא היינו מצליחים להסתדר במציאת דירות וגנים באזור הכפרי שבו שאנחנו גרים כיום. אני חייב לציין שבתור אחד שמגיע מרקע הנדסי ולא עיוני, נושא לימוד שפה חדשה היה זר לי לחלוטין ולמעשה התחלתי מאפס – גם מבחינת ידיעת השפה וגם בגישה והבנה של במה הדבר כרוך ואיך נכון לגשת לכך. בנוסף, היות ואני אבא ל-2 ורעות ואני עבדנו במשרה מלאה בארץ, ובגרמניה למדתי בתוכנית אקדמית Full-time, שיטת הלמידה שלי הייתה פחות קונבנציונלית והסתמכה בצורה משמעותית למידה עצמית וניצול של Fragmented time – זמנים מתים במהלך היום כאשר נוסעים ברכבת, מחכים למישהו, לפני השינה\תחילת השיעור, נסיעה באוטו וכו'.

צעדים ראשונים

המילה ראשונה שלמדתי הייתה “Entschuldigung” שפירושה "מצטער". הרגשתי כאילו המילה שייכת לחייזרים מהחלל החיצון – מה הקשר בין זה לשפת מתורבתת ?!? בחודשיים הראשונים, מפברואר עד אפריל 2019 למדתי את ה500 המילים הראשונים וחוקי תחביר בסיסיים (Accusative וכו') דרך אפליקציית דולינגו ובאמצעות פודקסט “Lean German while driving” שזמין בSpotify. מדובר היה בטבילת האש הראשונה בשפה והבנה של נושאים בסיסיים. מבחינת עלות תועלת אני חושב שמדובר על צעד ראשוני שבהחלט אפשר לעשות לבד (ובחינם, באמצאות אפילקציה) ושאינו מצריך סיוע של מורה פרטי. במהלך אפריל ועד יולי, המשכתי ללמוד עוד כ500 מילים בדולינגו וקיימתי 40 שיעורים פרטים עם סיגל דביר, עליה אני ממליץ בחום! סיגל היא גרמניה שעלתה לארץ בשנת 2012 ושדוברת עברית שוטפת. ביחד איתה צלחתי את החומר של A1 ולמעשה כשהתחלתי את הלימודים במסגרת תוכנית MBA במנהיים בספטמבר 2019 עברתי מבחן רמה שסיווג אותי לקורס A2,2

צלילה למים עמוקים

אחד התהליכים הכי אפקטיביים ללימוד שפה נקרא “Full immersion” – השתלבות בקהילה המקומית ושיח אך רק בשפה המקומית. היות ולימודיי האקדמיים היו באנגלית, ובבית מדברים עברית, רוב הזמן לא הזדמן לי לשוחח בגרמנית. לכן ניסיתי במידת האפשר לשוחח עם מקומיים כמה שיותר (אפילו שיחות קצרצרות של מספר משפטים) בגרמנית – אם זה במאפייה, חנות, סופר, הורים של ילדים בגן וכו'. התהליך היה כזה: הייתי נעמד מחוץ למאפיה ומתרגם מראש בגוגל טרנזלייט מה אני רוצה להגיד, ואז אומר את זה למוכרת. באופן טבעי הייתי לרוב נתקע, או שהמוכרת הייתה מדברת אליי ולא הייתי מבין, ולאחר מכן הייתי שוב מתרגם בטרנלייט. ככה פעם אחר פעם התאמנתי ולמדתי להכיר מילים ומשפטים חדשים. צעד אחר צעד למדתי עוד ועוד והבנתי כיצד להתנהל ובסיטואציות הללו ומהם המשפטים שלרוב חוזרים על עצמם. עד היום אני משתמש בטקטיקה הזאת למצבים מורכבים יותר שדורשים אוצר מילים עשיר יותר. לדוגמא: לפני טיפול שנתי במוסך או כשאני הולך עם בתי לרופא.

מתחיל טיפה לדבר

במהלך ספטמבר 2019 ועד מרץ 2020 השתתפתי בקורס A2,2 – פעמיים בשבוע וסה"כ 16 מפגשים של שעתיים, ולאחר מכן הייתי בחופשה מהלימודים ולקחתי קורס B1,1 אינטנסיבי למשך שבועיים במכון גטה. אציין שאת רוב החומר והתרגול עשיתי דרך Italki – יותר מ180 שעות עם מורה פרטית. מדובר על פלטפורמה מעולה שמחברת בין אנשים שרוצים ללמוד שפות לבין מורים שרוצים ללמד בזמנם הפנוי (יש כאלה שעושים זאת למחייתם). היתרון הגדול הוא שחלק מהמורים בפלטפורמה אינם מורים בהכשרתם אך דוברים גרמנית שוטפת ויודעים ללמד – כך שמנעד המחירים רחב. בנוסף חלקם גרים במדינות שאינן מערביות (מזרח אירופה, אסיה וכו'). כך, הם מלמדים סטודנטים בעלות נמוכה וכמובן ששיעור פרטי 1:1 הוא אפקטיבי בהרבה משיעור בכיתה עם עוד 10-15 תלמידים. יתרון נוסף: ניתן לקבוע שיעורים בשעות לא קונבנציונליות. תמיד קיימתי שיעורים אחרי 9 בערב, כשהבנות כבר חורפות..

italki הייתה הפלטפורמה העיקרית בה למדתי גרמנית, בה גמעתי נכון להיום 184 שיעורים פרטיים

המבחן הגדול

הקורונה הייתה בעיצומה, הגנים סגורים, הבנות בבית, הלימודים מרחוק ולאחר מספר ראיונות עבודה התקבלתי לתוכנית לעתודה ניהולית באמזון. רק פרט קטנטן עומד בדרך – אני צריך להוכיח גרמנית ברמת שיח של B2 (ורק לא מזמן סיימתי קורס B1) במבחן שנקבע לי באמצע מאי 2020. כדי לסבר את האוזן – המרחק בין B1 לבין B2 הוא עצום. B2 הוא הקורס הסיזיפי ביותר במכון גטה – אורכו לא פחות מ180 שעות מלאות. איך לעזאזל אצלח מבחן ברמה הזאת כשיש לי פחות משבועיים להתכונן? אז קבעתי 3 שיעורים פרטיים ביום, ועוד מספר "מבחני דמה" עם קולגות גרמניים מהלימודים. הכנתי את העצמי בצורה הטובה ביותר וידעתי שגם אם לא אצליח, לפחות עשיתי את כל מה שיכלתי ואני שלם עם זה. המבחן היה פשוט – משוחחים 20 דקות עם בוחן בגרמנית (שמתקשר מארה"ב, בכל זאת חברה אמריקאית, אבל האירוניה…) על הא ודא, ולאחר מספר ימים מקבלים תשובה חיובית או שלילית. לשמחתי הרבה צלחתי את המבחן בקושי רב והתקבלתי לתוכנית היוקרתית של אמזון.

ת'אמת, זאת רק ההתחלה

למרות שעברו 5 חודשים בין המבחן בגרמנית ליום הראשון באמזון, ולמרות שבמהלך התקופה המשכתי ללמוד חומר של B2 והתחלתי את העבודה ברמה גבוהה בהרבה, הבנתי שהדרך היא ארוכה והיה לי קשה להתבטא בחודשים הראשונים שלי בעבודה. למזלי הרב היות ואמזון היא חברה אמריקאית, חלק מהתקשורת היא באנגלית כך שאני מכסה פעמים רבות על הגרמנית הסבירה עם אנגלית טובה. כל יום אני מתאמן ולומד, ומדבר נכון ליולי 2021 גרמנית ברמת B2-C1. הדרך ללימוד גרמנית ארוכה, מפותלת ומאתגרת ובדרך לומדים כישלונות וניצחונות. אך עם התמדה, יעדים ברורים ומוטיבציה – אין דבר העומד בפני הרצון!

סיכום:

  • דולינגו – חצי שנה ראשונה כשעה ביום, ולאחר שנה סיום העץ בגרמנית
  • 40 שיעורים פרטיים עם מורה בארץ (בסקייפ) לחומר של A1
  • 184 שיעורים פרטיים עם מורות דרך Italki פרוסים לאורך שנה וחצי
  • פודקסטים ללימוד גרמנית כגון “Learn german while driving”
  • קורס A2,2 במסגרת לימודי MBA
  • קורס B1,1 של מכון גתה שנמשך שבועיים
  • הכנה אינטנסיבית מאד למבחן רמה
  • דיבור ודיבור ודיבור, כשלונות כשלונות, כשלונות, מעט הצלחות והרבה אמונה שזה אפשרי
שלכם, יותם

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
guest
0 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments

מאמרים נוספים:

Abmeldung – כיצד לחזור מגרמניה לישראל?

כיצד לעשות רילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל? באילו נושאים בירוקרטיים יש לטפל כשחוזרים מגרמניה לחזרה לישראל לאחר תקופה ברילוקיישן? כל המידע המאמר.