אגרת שידורים – Rundfunkbeitrag בגרמניה

כשתעברו לגרמניה בוודאי תחוו הרבה שוקים תרבותיים. אחד התשלומים המוזרים שתתקלו בהם היא אגרת שידורים, בגרמנית Rundfunkbeitrag, עבור צפיה בטלוויזיה ו/או שמיעת רדיו ציבורי. הדבר מקביל לאגרת טלוויזיה ורדיו שנגבתה בארץ עד לשנת 2015 (אגרת רדיו עדיין נגבית בישראל באופן עדיף דרך תשלום רישיון הרכב).

כל בית אב בגרמניה שרשום בדירה באופן חוקי מחויב לשלם אגרת שידורים. חובת התשלום אינה תלוי באיזה דרכון אתם נושאים, משך השהות בגרמניה או באיזה מחוז אתם גרים.

גם אם אין ברשותכם מכשיר רדיו או מכשיר טלוויזיה עליכם לשלם את המס המדובר, בגובה של 17.5 אירו בחודש. התשלום הוא פר בית אב, כלומר משפחה הגרה באותה הדירה תצטרך לשלם את הסכום הנ"ל ולא מכפלות של מספר הנפשות בדירה. שותפים הגרים בדירת שותפים יכולים לשלם עבור אדם אחד בלבד (אם יותר מאחד אחד משלם, ניתן לבטל רישום של אחד מהשותפים כאן. הגביה נעשית כל רבעון כך שמשלמים 52.5 אירו 4 פעמים בשנה.

מדוע אגרת השידורים בכלל קיימת בגרמניה?

לאחר מלחמת העולם השנייה הייתה הבנה שהשליטה המלאה של ממשלת גרמניה בגופי התקשורת במהלך המלחמה סייעה לה לבצר את מעמדה, לפרסם פייק ניוז ולשכנע את הציבור בצדקת המדיניות הממשלתית. לכן לאחר הלחמה החליטו הבריטים להקים גוף תקשורת שאינו תלוי בתקציבים ממשלתיים, ושמתוקצב בצורה ישירה מהאזרחים – כך נולדה אגרת השידורים בגרמניה. כיום האגרה מאפשרת לגופי שידור ציבוריים לשדר נושאים תרבותיים וחברתיים שאינם מגיעים לתשדורות מיינסטרים וגם לחסום הפצה של פייק ניוז. 

לעוד כמה עובדות מעניינות על גרמניה לחצו כאן.

ביקורת על ה Rundfunkbeitrag

אגרה זו, בדומה לאגרת הטלוויזיה שהייתה נהוגה בארץ זוכה לביקורת רבה מהציבור שכן היא מוטלת ללא כל התחשבות במצבו הכלכלי של האזרח או בצריכה האמיתית שלו במוצר. לצורך העניין, אדם בעל וילה עם 5 טלוויזיות משלם אגרה זהה לאדם הגר בדירה קטנטנה ללא כל מכשירים. כמו שפקיד הבנק בSparkasse  פעם אמר לי כשהזכרתי את זה – Yeah, the bullshit tax..

כיצד ניתן לשלם את האגרה?

דרישת התשלום תגיע אליכם באופן אוטומטי מספר שבועות לאחר שתירשמו בעירייה בפעם הראשונה. היא כמובן תהיה בגרמנית אך תוכלו לקרוא מידע רשמי באנגלית באתר הרשמי של הרשות. תוכל גם להקדים תרופה למכה ולהירשם מיוזמתכם לתשלום האגרה לאחר שנרשמתם בעירייה. ללא קשר למתי יגיע המכתב, התשלום יהיה תקף מהחודש שבו נרשמתם בעירייה, כך שלא תרוויחו מכך שתמתינו למכתב, להפך, החוב רק יתפח.

ישנן 2 אפשרויות לשלם את האגרה:

  • לקבל פעם ברבעון הוראת תשלם (פתק בצבע צהוב עם הוראות תשלום) ולבצע העברה בנקאית
  • הוראת קבע לחשבון בנק שלכם (מומלץ), זה גם אולי יפחית מהתסכול מכיוון שלא תצטרכו בכל רבעון לשלם באופן אקטיבי עבור ה"שירות":

הורדה מהחשבון בנק (לקחת נשימה עמוקה)

מה קורה אם לא אשלם את האגרה?

הדבר האחרון שתרצו לעשות הוא להתעלם מהמכתבים או מעצם קיום האגרה. כאמור כל אדם הרשום בגרמניה צריך לשלם את האגרה וזאת ללא קשר למצבו המשפחתי, התעסוקתי והאזרחי. ראשית כל הדבר ישפיע על ציון ה SCHUFA (דירוג האשראי) שלכם. המשמעות היא שבעתיד תתקשו למצוא דירה, לבצע רכישות ולהתנהל מול גופים שונים. לאחר שתתעלמו ממספר דרישות תשלום המגיעות בדואר אתם תקבלו מכתב מעורך דין, ולאחר מכן ייתכן ויגיעו אליכם גופי גביה (כגון הוצאה לפועל) כדי לגבות את החוב. בנוסף תצברו קנסות אותם בסופו של דבר לא תוכלו להתחמק מלשלם.

מסקנה – פשוט לבלוע את הצפרדע ולשלם את הקנס את האגרה. לא לשחק משחקים עם זה.

במידה ואתם עוזבים את המדינה לצמיתות, אל תשכחו לשלוח מכתב רשמי ע"מ להפסיק לשלם את האגרה.

סיכום

אגרת השידורים היא אכן צפרדע מוזר, אבל אין ברירה אלא לבלוע אותו. המלצתי הכנה היא לתת הוראת קבע לתשלום האגרה מיד לאחר הרישום בעירייה ומאותו הרגע לשכוח מזה. אם אתם עוזבים את גרמניה לצמיתות, אל תשכחו לבטל את הרישום לאגרה.

אם מדריך זה סייע לכם, אנא שקלו לתמוך באתר על ידי קניית קפה כתרומה קטנה. זה מאפשר לנו לשמור על מישראל לגרמניה בחיים ולהמשיך ליצור תכנים חדשים.

הארות, הערות או שאלות? מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.

הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה שאינו תחליף לייעוץ משפטי. מידע נוסף בתקנון.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
guest
4 תגובה
חדש ביותר
ישן ביותר מדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
גל מיק

היי יותם המון תודה על המדריכים המעולים. – שאלה,
איך משלמים את זה בהוראת קבע? קיבלתי מן ספח צהוב אדום…
תודה

אסנת

היי יותם. קודם כל אלפי תודות על העשיה הברוכה שלך. עוזר המון. יישר כוח. בנוגע לאגרת "רשות השידור". בן זוגי ואני שגרים יחד אך לא נשואים, נרשמנו בעיריה בנפרד ושנינו קיבלנו מכתבים. האם על שנינו להירשם ואז אחד מאתנו מבטל? יודע במקרה איך זה עובד? תודה.

מאמרים נוספים:

Abmeldung – כיצד לחזור מגרמניה לישראל?

כיצד לעשות רילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל? באילו נושאים בירוקרטיים יש לטפל כשחוזרים מגרמניה לחזרה לישראל לאחר תקופה ברילוקיישן? כל המידע המאמר.