סופרמרקטים בגרמניה – איפה לעשות קניות? המדריך המלא

גרמניה ידועה כאחת המדינות בהן יוקר המחיה נמוך להפליא ובאפשרות לקיים אורח חיים סביר גם עם הכנסה נמוכה יחסית. כשבאים לעשות קניות בסופר, דבר זה בא לידי ביטוי במלוא עוצמתו. בגרמניה יש מנעד רחב של סופרים, החל מסופרי דיסקאונט בהם תמצאו את הרוב המכריע של מוצרים שאזרח ממוצע צורך, ועד לסופרים מיוחדים עם מוצרים אורגניים ויצרנים מיוחדים. במדריך זה אפרט מהם האפשרויות שלכם לקניות בגרמניה. המטרה? שתקנו חכם – כמו מקומיים😊.

הסופרים הזולים בגרמניה

סופרים אלו נקראים סופרי דיסקאונט – Discount. הם בעלי התפוצה הגדולה ביותר בגרמניה ובהם הרוב המכריע של אזרחי גרמניה עושים את קניותיהם. בגדול – קשה לנסוע יותר מכמה קילומטרים מבלי לראות אחד, ובמרכזי ערים תתקלו באחד מהם בכל כמה מאות מטרים.

רשתות דיסקאונט בגרמניה:

אלדי - Aldi*

לידל - Lidl

נטו - Netto

פני - Penny

Aldi למעשה מחולקת לשתי קבוצות – צפון ודרום (סיפור משעשע – שני אחים המייסדים רבו על האם למכור סיגריות בחנות, ובסוף פיצלו את עסקיהם), אבל חווית הקניות זהה.

רשתות אלו הן הזולות ביותר בגרמניה והתחרות ביניהן עזה. כמו בארץ, לכל רשת יש את המותג הפרטי שלה שהוא זול יותר מהמוצרים המתחרים. בנוסף כל רשת מציעה סים מקומי משלה.

כאמור, המחירים ברשתות אלו נמוכים להפליא  – להערכתי סל קניות זול יותר ב 50% עד 70% ביחס לרשתות בארץ. אני באופן אישי עושה קניות שבועיות בAldi, יוצא עם עגולה גדושה בכל טוב (בכל זאת, ישראלי) ומתקשה לעבור את ה100 אירו. גם אחרי שנתיים בגרמניה זה מרגיש לי מוזר.

אננס באלדי – מחיר מקורי 1.69 אירו ליחידה, מחיר מבצע 0.99 אירו ליחידה. זול בכ80% מהארץ.

ספציפית Aldi ו Lidl מוכרים במרכז הסופר פריטי לבוש ומוצרים עונתיים (לדוגמה: באביב מזוודות ושמשיות, בסתיו מפזרי חום). המוצרים מתחלפים על בסיס שבועי והנם זולים ביותר. יש לרוב גם הרבה בגדים וצעצועים לילדים ואנחנו פעמים רבות מוצאים פתרונות טובים לבנות.

מה ה"תשלום" שהלקוח משלם על כך שהסופרים הללו זולים יותר? הרי אם הם זולים, הם בוודאי חוסכים בהוצאות כדי להישאר רווחים.

ובכך, מה שמאפיין את הסופרים הללו הם שהם נראים קצת כמו מחסן. כל המוצרים נמצאים על המדפים בארגזים כפי שהרשת מקבלת אותם מהספקים. כך לדוגמא הרשת חוסכת בהוצאות כ"א – אין עובד שצריך להוציא את המוצרים אחד אחד מהאריזות שלהם. עוד הבדל הוא בקופה – אחרי הקופאי, יש משטח קטנטן באורך של כ30 ס"מ בו הוא שם את המוצרים שהרגע סרק. הציפיה מכם לשים את המוצרים בעגלה במהירות האפשרית, אחרת הקופאי לא יוכל להמשיך בעבודתו. כך הקופאי יכול לסרוק מוצרים בקצב גבוה יותר. בסופרים שאינם דיסקאונט יש לרוב אזור מיד אחרי הקופה בו הצרכן יכול לסדר את הקניות שהרגע רכש ולהכניסם לשקית (בדומה לארץ).

מדפים באלדי – המוצרים מונחים בארגזים המקוריים.

הבדל אחרון – בסופרים הללו לא תמצאו מותגים או מוצרים מיוחדים, למרות שהם מנסים לתת מענה לכל מגוון האוכלוסיות (רגישים לגלוטן, טבעוניים וכו'). הרעיון הוא לצמצם את המבחר, להתמקד ב-1000 מוצרים הכי נצרכים בסופר ובכך לחסוך בעלויות לוגיסטיות, שינוע ואחסון, וגם לרכוש כמויות גדולות מספקים ובכך להפחית את העלות פר יחידה.



 סופרמרקטים

בקטגוריה הזו תמצאו את רשתות REWE ו EDEKA הנפוצות. לצד מוצרים בסייסים הקיימים בחנויות הדיסקאונט (במחירים גבוהים יותר), תוכלו למצוא מוצרים של מגוון מותגים ובנוסף מוצרים אורגניים, תחליפי חלב ומוצרים לטבעוניים, נטולי גלוטן, מוצרי דיאט ועוד. בגדול, בכל מחלקה תמצאו מנעד רחב של מוצרים ומותגים – אם זה ממרחים מיוחדים, משקאות ומוצרי סויה, קופסאות שימורים, גבינות עילית משוויץ, חטיפים על בסיס עדשים וכו'. המחירים דומים למחירי הסופרים בארץ, חוץ מאלכוהול ומוצרי חלב שתמיד זולים מאד בגרמניה.

חדשה מרעישה – בREWE גם תוכלו למצוא את הגרסה הגרמנית של קוטג'.

אפשר להחשיב את Kaufland באותה הקטגוריה שכן המחירים דומה ל REWE וEDEKA. ההבדל הוא שרשת Kaufland מכילה מגוון מוצרים גדול יותר לבית כגון מוצרי חשמל, ריהוט, ביגוד וכו'.

אדקה - EDEKA

רווה - REWE

קאופלנד - Kaufland

לכל סופרמרקט יש מותג פרטי, אותו הרשת מוכרת במחירים הנמוכים משאר המותגים הנמכרים. !ja היא מותג הבית של רשת Rewe

חנויות ביו Bio

בניגוד לשתי הקטגוריות הקודמות, לא תמצאו פה ענקיות כמו EDEKA ו Lidl. רוב הרשתות מכילות עשרות סניפים ומרוכזות באזור גאוגרפי ספציפי. השחקנית הגדולה בקטגוריה היא Alnatura – רשת של מוצרים אורגניים חנויות הרשת מזכירות במעט את ניצת הדובדבן בארץ. יש דגש על טריות, מוצרי בריאות, מוצרים אורגניים ומקומיים. הרשת גם מוכרת את מוצריה לרשתות אחרות. כמובן שהמחירים הם גבוהים ביחס לסופרים.

אלנטורה - ALNATURA

טבלת סיכום – השוואה בין רשתות שיווק בגרמניה

להלן טבלת השוואה בין הסופרים שונים:

רשתסוגמחיר
דיסקאונטזול
סופרמרקט\היפרמרקטבינוני
רשת BIOיקר

שוקים תרבותיים בסופר בגרמניה

כאשר תיכנסו לסופר, תבחינו במהרה במספר הבדלים משמעותיים ביחס לסופרים בארץ:

בדרך כלל שקט ורגוע

גרמנים מחונכים מגיל צעיר לכבד את פרטיותו של האחר, ונדבך אחד הוא לדבר בשקט ולכבד את המרחב אישי של האחר. לא תשמעו עובד צועק לקולגה שלו מצדו השני של הסופר ואף לקוח אחר לא יידחף כדי לחטוף מוצר לפניכם.

העובדים עובדים ביעילות

מספר הקופות הפתוחות יהיה בהתאמה לכמות הלקוחות הממתינים בתור. כך לא נוצר מצב שיש קופאי שיושב ושאינו נותן תפוקה. הקופאים תמיד עם עיניים לקופות ובמידה והתור מתארך, אחד העובדים יקרא הכריזה לקולגה שיגיע לקופה ע"מ לשחרר את הלקוחות הממתינים. ברגע שהתור משתחרר, העובד חוזר לסייע בפריקת סחורה וסידורה במעברים. בנוסף, תראו עובדים, צעירים כמבוגרים, חרוצים שעובדים במהירות ומתרוצצים  ע"מ לשחרר את הלקוחות ולסדר סחורה. לעיתים מרגיש לי שהם במצב טורבו ביחס לארץ. למען הסר ספק – אין צורך לתת טיפ לקופאי\ת, גם אם היו מאד אדיבים (לא תמצאו עוזרי אריזה).

עומדים בתור

הלקוחות עומדים בתור. תור זה תור ומכבדים את זה. אין קומבינות או מעקפים או תירוצים. פשוט עומדים בתור בשקט וסבלנות עד שמגיע תורם.

שקיות

בסופר לא תמצאו שקיות פלסטיק ליד הקופות, ישנן רק שקיות קטנות במחלקת ירקות וגם באלו רוב הגרמנים לא משתמשים מטעמי דאגה לסביבה. בסמוך לקופה תוכלו לרכוש שקיות נייר זולות בכחצי אירו, או שקיות בד איכותיות בכשני אירו. אנחנו פשוט קנינו מספר שקיות איכותיות שמשמשות אותנו בכל פעם שאנחנו עושים קניות.

החזרת בקבוקים

בכל סופר תמצאו מכשיר אוטומטי להחזרת בקבוקי פלסטיק ופחיות, שעבורם תקבלו שובר של 25 סנט ליחידה. בסיום הקניות תוכלו לשלם עם השובר – תמריץ יעיל לעידוד מחזור.

בקבוקי מים הם למעשה סודה במסווה

כברירת מחדל, המים בבקבוקים עם סודה. גם כשתזמינו מים במסעדה, המלצר יגיש לכך בקבוק של סודה אלא אם כן ציינתן בפירוש שאתם רוצים מים. קצת טרמינולוגיה:

מים – Still Wasser או Ohne Kohlensäure

סודה – Mit Kohlensäure

אל תתבלבלו – אם כתוב Mineral Wasser אין זה מעיד על האם המשקה מוגז או לא.

קמח לבן. והרבה.

גרמנים אוהבים לחם ולחם ועוד קצת לחם. בכל פינה תמצאו מאפיה (או מאפיות) וכאן אין יוצא מן הכלל. בסמוך (או בתוך) כל סופר תמצאו מאפיה בו תוכלו לרכוש את מיטב המאפים, כריכים ועוגות.

תרבות קניית מצרכים באונליין כמעט ולא קיימת

ניתן לרכוש אונליין רק בחלק מהרשתות, רק בערים הגדולות ורק מוצרים באריזות סגורות ובקבוקי שתייה. לאור משבר הקורונה שמתי לב שREWE הוסיפו יותר פריטים לסל. אבל עדיין מדובר על שירות מוגבל שלא מתקרב לאופציות בארץ. זה דרך אגב לא מעיד דבר על תרבות רכישת אונליין בגרמניה, שכן אמזון משגשגת וגדלה בקצב מסחרר. אבל משום מה הביזניס ספציפית רכישת מצרכים אונליין לא חדר לשוק.

אוכלוסייה מבוגרת

האוכלוסיה בגרמניה זקנה משמעותית ביחס לישראל. כדי לסבר את האוזן – בשנת 2020 הגיל החציוני בגרמניה היה 47.8 ובישראל 30.4. ייתרה מכך, האוכלוסיה המבוגרת זוכה למערכת סוציאלית המדרבנת איכות חיים בגיל השלישי. המשמעות היא שתפגשו בהרבה אנשים זקנים וקשישים, וזה בא לידי ביטוי במיוחד בסופר.

הסופרים סגורים בימי ראשון

וגם בחלק מהחגים. אם נתקעתם – תוכלו לעשות קניות מצומצמות בתחנות דלק שהן פתוחות בראשון.

אחרון חביב: נייר טואלט

תשכחו מחבילות של 36 או 48 גלילים, בגרמניה החבילות צנועות יותר ורובן מכילות כ8 או 10 גלילים.

טיפ קטן לסיום

בקטגוריה של מוצרי צריכה ופארם, גרמניה היא בין המדינות המערביות הזולות העולם. אם אתם מתכננים לחזור לארץ בקרוב, ייתכן וישתלם לכם לשלוח ציוד במכולה חזרה לארץ. כמובן שאין מדובר על מוצרי מזון עם תוקף קצר אלא על מוצרים שתמצאו במדפים עם המוצרים העונתיים (ביגוד, ציוד טיולים, צעצועים וכו').

הארות, הערות או שאלות? מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.

הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה שאינו תחליף לייעוץ משפטי. מידע נוסף בתקנון.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
guest
2 תגובה
חדש ביותר
ישן ביותר מדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
אמרון

האם ניתן להזמין מוצרים מסופרמרקטים כמו "אלדי" ולשלוח לארץ? אני מניח שלא ניתן ישירות מהסופר, אולי יש גוף שעושה את זה? כמובן אין כוונה למוצרים רגישים הדורשים קירור, אלא למוצרים שניתן לשלוח. אשמח לשמוע באם קיימת אפשרות.

מאמרים נוספים:

Abmeldung – כיצד לחזור מגרמניה לישראל?

כיצד לעשות רילוקיישן חזרה מגרמניה לישראל? באילו נושאים בירוקרטיים יש לטפל כשחוזרים מגרמניה לחזרה לישראל לאחר תקופה ברילוקיישן? כל המידע המאמר.