אם אתם מתכננים רילוקיישן לגרמניה ובמהלכו תגורו מחוץ לעיר גדולה, ככל הנראה תזדקקו לרכב להתניידות יום יומית. הדבר נכון במיוחד עבור משפחות – צריך להביא את הילדים גנים, לעשות קניות גדולות וכו'. גם אם תגורו בעיר גדולה, בה תוכלו להסתדר עם תחבורה ציבורית, בוודאי תרצו בעתיד לנסוע ברחבי גרמניה ולחוות את האירופה. כך שייתכן שתרצו לשכור רכב ביום מן הימים, ולצורך כל אלו תזדקקו לרישיון נהיגה גרמני.
יש לציין שרישיון נהיגה גרמני מיועד לאנשים המתכוננים להישאר בגרמניה לתקופה ארוכה, שכן רישיון נהיגה ישראלי (+בינלאומי) תקף בגרמניה למשך חצי שנה מרגע הרישום בעירייה. כך שבתור תיירים אין שום סיבה לנסות ולהוציא רישיון נהיגה מקומי (גם לא תוכלו לעשות זאת ללא כתובת מקומית).
לנו הישראלים יש מזל גדול. לאור הסכמים שישנם בין ישראל לגרמניה, גרמניה מכירה ברישיון נהיגה ישראלי אותו ניתן להמיר אותו לגרמני, וזאת ללא מבחן תיאורטי או מעשי.כאמור, את הרישיון תצטרכו לקבל לאחר חצי שנה של שהות "רשמית" בגרמניה (לאחר רישום בעיר) , שכן עד אז תוכלו לנהוג בגרמניה עם רישיון ישראלי + בינלאומי, ומסיבה בלתי מוסברת, הרשויות לא מהססות להנפיק את הרישיון הנהיגה הגרמני לפני חלוף החצי שנה.
כך יצא שהגענו 3 פעמים לרשות האחראית – פעם אחת כי התמונה שלנו לא עמדה בקריטריונים, פעם שניה לאחר חודשיים כדי להגיש את הבקשה, ופעם שלישית גלידה – לאסוף את הרישיון גרמני!

זה רשמי – ישראלים לא צריכים לעבור מבחן נהיגה תיאורטי או מעשי 🙂
איך מוציאים רישיון נהיגה בגרמניה?
לאחר רישום בעירייה (לא להמתין לחלוף חצי שנה!) יש להגיע לרשות האחראית (Burgerämt) עם המסמכים הבאים*- דרכון
- אישור שהיה
- רישיון נהיגה ישראלי + צילום
- **תרגום לגרמנית של הרישיון נהיגה הישראלי (ניתן לתרגם ב ADAC – עולה 75 אירו או מתרגם מורשה שייתכן ויהיה מעט זול יותר)
- אישור רישום בעיר – Meldebescheinigung
- תמונה ביומטרית לפי ההוראות הבאות (כל חנות צילום תשמח להכין לכם)
- בנוסף יש להביא אמצעי תשלום – הרישיון עולה 36.3 אירו (בברלין)
המשך תהליך עם הרישיון הישראלי והגרמני
- חלק מהרשויות האחריות ייקחו מכם את הרישיון הישראלי המקורי לצמיתות, ואז כשתטוסו לארץ לא יהיה בידכם רישיון נהיגה ישראלי בתוקף. עדיין תוכלו לנהוג בארץ שכן עפ"י תקנה 9 לתקנות התעבורה, אין חובה לשאת רישיון נהיגה בתוקף (כל עוד אתם נושאים אתכם תעודה מזהה אחרת, כגון ת"ז או דרכון). אבל ליתר בטחון כדאי להיערך מראש עם 2 רישיונות נהיגה ישראלים – אחד יינתן לרשויות בגרמניה והשני יישאר בידכם. תוכלו להזמין רישיון נוסף בקישור הבא.
- רישיון נהיגה הגרמני יישלח אליכם בדואר או ימתין לכם לאיסוף במשרדים – תצטרכו לברר בעת הנפקת הרישיון
רשויות אחראיות להוצאת רישיון נהיגה גרמני בערים מרכזיות
באתרים הללו תוכלו לקבוע פגישה לצורך הוצאת רישיון וגם לקרוא מהם המסמכים הדרושים לצורך התהליךסיכום – איך להוציא רישיון נהיגה בגרמניה
כפי שניתן ללמוד, הוצאת רישיון נהיגה בגרמניה היא בעיקר תהליך בירוקרטי מעט יקר, אבל בטל בשישים לעומת התהליך אותו צריכים לעבור אזרחי רוב מדינות העולם – מבחן תיאורטי וטסט. מה שחשוב הוא תמיד לבדוק מהם הדרישות הספציפיות של כל רשות ורשות, שכן לעיתים יש הבדלים ו'מידע כללי' אינו מספק.
הארות, הערות או שאלות? מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.
הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה שאינו תחליף לייעוץ משפטי. מידע נוסף בתקנון.
שלום לך, יש לי רשיון נהיגה גרמני דרגה B משנת 2003( הייתי מתגורר משנת 1997 עד 2005 בברלין ) , ורשיון נהיגה ישראלי דרגה B משנת 1994 ודרגה D (אוטובוס) משנת 2008. האם מותר לי לעבוד בתור נהג אוטובוס בגרמניה ברשיון נהיגה ישראלי או בינלאומי? ואם לא מה אני צריך לעשות ?
היי שוקרי, שאלה מורכבת – מציע שתפנה לרשות הרלוונטית בה אתה מתגורר ותשאל שם. בנוסף שים לב שיש הבדל בין אשרת עבודה לרישיון נהיגה.
יש לי דרכון גרמני, ואני חי באיטליה כבר מעל שנה. בגלל שהוצאת רישיון איטלקי הוא באיטלקית בלבד ומבחן התיאוריה נעשה פעמיים בחצי שנה רציתי לדעת האם זה אפשרי להמיר רישיון נהיגה ישראלי לגרמני ולאחר מכן להמיר אותו לרישיון איטלקי באיטליה (או לכל מדינה אחרת באירופה)
היי הראל, למה שתרצה לעשות זאת? רישיון נהיגה הגרמני תקף לכל מדינות האיחוד האירופאי ועוד. קישור.
ומה הם התנאים להוצאת רישיון גרמני למחזיק דרכון גרמני? האם יש פרק זמן מינימלי שאני מחויב להישאר במדינה או פשוט להגיע
היי, תוכל להסתכל על הפסקה "איך מוציאים רישיון נהיגה בגרמניה?" – שם מופיעים כל התנאים.
יש לי דרכון גרמני אבל אני חי בארץ.איך אני יכול להוציא רשיון נהיגה גרמני?
היי יצחק, תצטרך אישור רישום בעיר (Meldebescheinigung).
כלומר, תצטרך להיות רשום בגרמניה באופן רשמי לצורך כך.
הי, עברנו לגרמניה לפני חצי שנה והבנו שרק אחרי חצי שנה ניתן להמיר את הרישיון הישראלי לגרמני. עכשיו גילינו שטעינו ושכרגע אסור לנו לנהוג עד שלא נמיר אותו. זה ממש בעייתי עם הילדים והכל.. האם יש לך המלצה לאיזו דרך שבה אנחנו יכולים לקבל רשיון זמני עד שיגיע הקבוע? אולי אפשר לעשות בינתיים רישיון בינלאומי? אנחנו לפני כריסמס וממש דואגים שלא נצליח.. מוכנים לשלם מה שצריך אם זה העניין… מה אפשר לעשות?
היי, עפ"י חוק מותר לכם לנהוג באמצעות רישיון ישראלי+בינלאומי למשך 6 חודשים מרגע " Begründung eines ordentlichen Wohnsitzes" – שזה בפועל הרישום בעירייה (לא יום הכניסה לגרמניה), אז אולי יש לכם עוד קצת זמן?
יש יוצא דופן בחוק "In Ausnahmefällen kann die Fahrerlaubnisbehörde die Frist auf Antrag bis zu sechs Monate verlängern, wenn Sie glaubhaft machen können, dass Sie Ihren ordentlichen Wohnsitz nicht länger als 12 Monate in der Bundesrepublik Deutschland haben werden." – תוכלו להאריך את הרישיון הבינלאומי עד 12 חודשים אם תשכנעו שאתם לא מתכוונים להישאר במדינה לאחר מכן. אני מבין שזה לא המצב אבל אולי תוכלו לדבר אל לבו של הפקיד (קורונה וכו') ולשכנע שיאריך לך במעט?
מקור
הי
אם רשומים באנמלדונג עם דרכון אירופאי כלשהו לא גרמני. האם בעת הנפקת הרישיון הגרמני, יבקשו גם את הדרכון האירופאי וגם הישראלי, בנוסף לרישיון הישראלי? אם כן, אז האם יונפק רישיון גרמני עם הפרטים של הדרכון הישראלי או האירופאי?
תודה מראש
היי משה, החוק מתייחס ל "Ausstellungsstaat" – המדינה שהנפיקה את הרישיון, ולא המדינה שבה אתה אזרח. לכן למיטב הבנתי יתייחסו לבקשה שלך כאילו אתה מישראל ולא ממדינה אירופאית אחרת (בהנחה שהבנתי את הסטטוס שלך – בעל אזרחות ישראלית ואירופאית, אבל עם רישיון ישראלי בלבד). האם ישאלו שאלות מדוע נרשמת כאזרח מדינה אחרת – אין לי מושג, אבל מן הסתם תביא אתך את הדרכון הישראלי לפגישה למקרה שיבקשו. ספר לי איך היה – מסקרן 🙂
היי,
האם זה נכון שנדרשת גם בדיקת ראייה?
כך התבשרנו היום בעירייה כשהגענו במטרה להתחיל את התהליך ולצערי נתקענו בשלב מוקדם מאוד שלו.
היי נטע, ברמה הבסיסית ישראלים אינם נדרשים לבצע בדיקת ראיה. מדינות אשר אזרחיה צריכים לבצע בדיקה ראיה מצויינות בסעיף 7 בחוק. אפשר לראות גם הסבר לכך בעמוד הרלוונטי של עיריית ברלין.
לצערי מדובר על נושא מעט אפור. יש עיריות שמבקשות בדיקת ראיה, יש שמבקשות בדיקה ראיה + קורס עזרה וראשונה ויש כאלה שלא מבקשות בכלל – יש סיפורים לכאן ולכאן. אני חושב שזה נובע מחוסר בקיאות בפרטים (או חוסר אכפתיות…) של הפקידים בעירייה.
ברמה הפרקטית הייתי ממליץ פשוט "לאכול את הצפרדע" ולעשות בדיקה בכל חנות משקפיים "Optiker". לא צורך להתרגש מזה :-).
ובאותו ענין:
באתר כתוב שצריך גם קורס עזרה ראשונה.
במה זה כרוך? אם שיטת מצליח לא עובדת?
רונן
היי, הייתי מתעקש על זה שאינן צריך לעשות קורס עזרה ראשונה בתור ישראלי.
בכל מקרה תוכל למצוא פרטים באתר של הצלב האדם.
אהלן,
ברשותי גם רישיון נהיגה על אופנוע מעל 500 סמק, האם ניתן גם כן להמיר אותו?
היי יונתן,
עפ"י התקנות (ראה תמונה ראשונה במאמר, עמודה Klassen), ישראלים יכולים להמיר רק רישיון בקטגוריה B . אופנועים שייכים לקטגוריה A, כך שלא ניתן להמיר רישיון ישראלי לאופנוע לרישיון גרמני. מה שכן, מדובר על מקרה מעט יוצא דופן – לרוב המדינות אין את המגבלה הזאת. אז הייתי בכל מקרה בודק ליתר בטחון עם הרשות המקומית בעירך, אולי יתמזל מזלך.