הורים בגרמניה נהנים מהטבות סוציאליות יוצאות דופן, ואחת מהן היא Elterngeld. זהו מענק שאמור לסייע להורים המחליטים לא לעבוד (או לעבוד במשרה חלקית עד 32 שעות בחודש) לאחר לידת הילד\ה. אין להתבלבל Elterngeld עם Kindergeld,אשר משולם עד לגיל 18, או עם Mutterschaftsgelt, דמי לידה המשולמים ישירות ליולדת בדומה לארץ, או Elternzeit, חופשת הורות במהלך שנותיו הראשונות של הילד.
מהו Elterngeld?
Elterngeld הנו הטבה סוציאלית הניתנת ע"י גרמניה להורים חדשים, ע"מ לסייע להם בהוצאות הכרוכות בגידול ילדים. במסגרת ההטבה הורים מקבלים מענק חד פעמי שבין 300 ל1800 אירו בחודש כפול מספר חודשי הקצבה, כתלות בהכנסות שלהם.
מי זכאי לדמי הורות בגרמניה?
כדי להיות זכאים לדמי לידה, עליכם לעמוד בקריטריונים הבאים:
- הנכם שוהים בגרמניה באופן קבוע ובעלי אישור שהיה
- הנכם עובדים 32 שעות או פחות בשבוע (עליכם להוכיח באמצעות תלושי משכורת), ולהמשיך לעבוד פחות מ32 שעות במהלך תקופת הElterngeld
- הנכם גרים באותו בית עם ילדכם
- הנכם מרוויחים פחות מרבע מיליון אירו להורה בשנה
הזכאות אינה תלויה במצבם התעסוקתי ואם עבדתם או שילמתם מיסים בגרמניה לפני הלידה.
גובה התשלום בElterngeld
הסכום יכול לנוע בין 150 ל1800 אירו בחודש. חישוב מדויק של סכום הקצבה הוא עניין מסובך ותלוי בפרמטרים רבים:
- איזה מסלול אתם בוחרים – Basis Elterngeld או Elterngeld Plus (ראו מסלולים למטה)
- מהי המשכורת הנוכחית שלכם, ומה תהיה המשכורת שלכם בזמן הElterngeld
- האם יש לכם ילדים נוספים והגילאים שלהם
- האם אתם זכאים להטבות סוציאליות נוספות
- האם ילדתם תאומים או לפני שבוע 34
דוגמאות לחישוב סכום הקבצה לבעלי הכנסה שונה תוכלו למצוא כאן ולטובת חישוב מדויק תוכלו להזין את הפרטים שלכם במחשבון. דוגמאות נוספות תוכלו למצוא במדריך הרשמי והמפורט באנגלית.
מסלולי Elterngeld
Basis Elterngeld
במסלול זה ההורים יכולים לקחת 14 חודשים יחד, מינימום חודשיים ומקסימום 12 כל אחד בנפרד. לדוגמה, האבא יכול לקחת 8 חודשים והאמא 6 חודשים. סכום התשלום הוא כשני שליש מהמשכורת של ההורה, ע"ב "בסיס הזכאות" כמפורט בהמשך. גובה התשלום יכול לנוע בין 300 ל1800 אירו לחודש.
Elterngeld Plus
במסלול זה ההורים יכולים לקחת 28 חודשים יחד, מינימום 4 חודשים ומקסימום 24 כל אחד בנפרד. לדוגמה, האבא יכול לקחת 16 חודשים והאמא 12 חודשים. סכום התשלום הוא כשליש מהמשכורת של ההורה, ע"ב "בסיס הזכאות" כמפורט בהמשך. גובה התשלום יכול לנוע בין 150 ל900 אירו לחודש.
איך מחושב בסיס הזכאות?
להורים עובדים
התשלומים מחושבים עפ"י ההכנסה ב12 החודשים לפני הלידה (לאבות) ולפני חופשת הלידה (לאמהות)
לפרילנסרים (self-employed)
התשלומים מחושבים לפי ההכנסות בשנה הפיסיקלית לפני שנת הלידה (אם הלידה הייתה ב2021, אז התשלומים יחושבו על בסיס ההכנסות בשנת 2020).
פרמטרים נוספים המשפיעים על גובה הזכאות
- אמהות זכאיות ל Mutterschaftsgeld – דמי לידה המשולמים באופן חד פעמי 6 שבועות לפני ו8 שבועות אחרי הלידה. ה8 שבועות מנוכים מהזכאות של האמא, כלומר היא זכאית ל12 חודשים סה"כ כולל הMutterschaftsgeld ולא בנוסף. (האב עדיין זכאי ל14 חודשים) הדבר נכון לחופשת הורות – Elternzeit.
- בונוס אחהות – אם יש בבית ילד נוסף מתחת לגיל 4, שני ילדים מתחת לגיל 7 או ילד עם נחות מתחת לגיל 14, תהיו זכאים לתוספת של 10% ל Elterngeld, עם מינימום של 75 אירו ומקסימום של 180 אירו.
- בונוס שותפות: אם שני ההורים עובדים בין 25-30 שעות בשבוע במהלך הElterngeld, תהיו זכאים ל4 חודשים נוספים של תשלומים.
מתי להגיש בקשה לElterngeld?
עליכם להגיש ברגע לאחר לידת הילד, והרשות האמונה תשלום רטרואקטיבית 3 חודשים מיום הבקשה. המשמעות היא שתוכלו להשיג בקשה גם על ילד שנולד בישראל ושטרם הגיע לגיל 14 חודשים, ולזכות בתשלום רטרואקטיבי 3 חודשים אחורה
כיצד להגיש בקשה לElterngeld?
עליכם למלא טופס רשמי, להדפיס אותו, לחתום, ולשלוח אותו בדואר למשרד העוסק בנושא (אציין שיש יוזמה באתר לשלוח את הטפסים באופן דיגיטלי במספר מחוזות). תוכלו למצוא כאן מהו המשרד שמטפל באזורכם עפ"י המחוז בו אתם גרים. בנוסף, תצטרכו להגיש את המסמכים הבאים:
- אם קיבלתם דמי לידה בארץ – אישור דמי לידה בארץ, מתורגם לגרמנית, אותו תוכלו לבקש מתחום קשרי חוץ בביטוח לאומי (גוף זריז ויעיל שינפיק לכם אישור רשמי בגרמנית)
- תעודת לידה – מתורגמת לאנגלית או גרמנית
- דרכון ואישור שהיה
- אישור הכנסה – תלושי משכורת, חוזה או תדפיס חשבון בנק.
סיכום – דמי לידה בגרמניה
במאמר ניסיתי להסביר בצורה תמציתית מהו Elterngeld, אך לא התעמקתי בכל הפרטים הקטנים התלויים במשך התשלומים, זמן הרצוי לכל הורה, שעות עבודה במהלך המשרה החלקית, ממשק עם מעסיק וכו'. העניינים עוד יותר מסתבכים כאשר משלבים מספר עבודות \ הטבות מהמדינה. תמיד מומלץ להיוועץ באיש מקצוע\רו"ח (אינני כזה או מתיימר להיות).
בזמנו היינו עסוקים מדי כדי להיכנס לכל הפרטים הללו וגם לא היה מידע מהימן באנגלית, לכן לקחנו איש מקצוע בעלות של 150 אירו שהגיש עבורנו את הבקשה הראשונית מה שהקל מאד על כל ההתנהלות. אם אתם מסתבכים במבוך, ממליץ גם לפנות לשירות כזה.
עוד על רילוקיישן לגרמניה עם ילדים בקישור הבא.
אם מדריך זה סייע לכם, אנא שקלו לתמוך באתר על ידי קניית קפה כתרומה קטנה. זה מאפשר לנו לשמור על מישראל לגרמניה בחיים ולהמשיך ליצור תכנים חדשים.
הארות, הערות או שאלות? מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.
הערה: הכותבים באתר אינם אנשי מקצוע וכל הכתוב במאמר זה מבוסס על ניסיוננו האישי ומחקר שערכנו לטובת ידע כללי בלבד. מאמר זה שאינו תחליף לייעוץ משפטי. מידע נוסף בתקנון.
שלום, האם אם שלא עבדה בגרמניה גם כן זכאית לElterngeld ?
כן, תוכלי לקבל 300 אירו בחודש אם לא עבדת לפני כן.
"Der Mindestbetrag des Elterngeldes liegt bei 300 Euro pro Monat (beispielsweise wenn vorher kein eigenes Einkommen vorhanden war)"
מקור